Huler og hytter i frisk pil

Hvilken sort pil brukes?
Flere forskjellige sorter pil kan brukes.
Lengden på vidjene er 220-300 cm.

Oppbevaring av pilevidjer
Hvis du ikke skal bruke vidjene når du mottar dem, må du passe på å ikke sette dem i direkte sollys for å unngå inntørking. Oppbevaring før bruk på en kjølig, skyggefull plass, gjerne på nordsiden av huset, på bakken under mørk plast, våte aviser eller lignende.

Når skal man plante
Fletting med frisk pil som skal få røtter, skal foregå i månedene mars, april og mai måned etter at telen er gått.

Jorden klargjøres
Start med å sette en pinne i jorden der hvor midten av hulen skal være, bind et tau for å markere en sirkel (som med en passer). Jorden bearbeides.

Unngå ugress, hold på fukten
Det kan være en god ide å legge på sort plastikk, den holder ugress unna og holder på fukten. Hvis man vil unngå plastikk kan man eventuelt legge på et lag bark, flis.
Første året er vann svært viktig, pilen må ikke tørke ut.

Planting av hytten/hulen
Pilevidjene stikkes loddrett i jorden 30-40 cm med 10 cm mellomrom (en håndsbredd). Vidjene bindes sammen i toppen. Flett eventuelt kimning med tre pil – foran to og bak en, start helt nede med jorden.

 

Fletting av kimning
Start med tre tynne ender i hvert sitt mellomrom, pilen lengst til venstre flettes over to staker, bak den tredje stake og ut i neste frie plass. Slik fortsetter man til flettepilen er brukt opp, nå øker man tykk mot tykk. For å øke, ta fatt i pilen, bøy den bakover, stikk inn den nye pilen, øk de to neste pilene på samme måte. Det økes alltid samtidig. Nå flettes kimning til ønsket høyde, avslutt alltid med den tynne enden (husk å alltid øke tykk mot tykk og tynn mot tynn).

Om man ønsker en mest mulig åpen hule/hytte eller begrense veksten kan man en gang i året klippe tilbake sideskuddene. Det kan man gjøre når frosten har tatt bladene, men ogsånår den er i vekst. Hulen vil etter hvert få kraftige grener som vokser sammen. Avklippet kan man flette kurver og lignende med.